<style>.lazy{display:none}</style>Włoskie słodycze z Turynu – czekolada - Włoski Punkt Widzenia

Włoskie słodycze z Turynu – czekolada

Turyn słynie z czekolady. Tradycję czekoladową widać w mieście prawie na każdym kroku. Warto spróbować czekoladowych delicji, dlatego przed wizytą w Turynie dobrze jest wiedzieć, czego szukać i znać nazwy tych włoskich słodyczy, docenianych na całym świecie.   

Rys historyczny

Odkąd król Emanuele Filiberto di Savoia w 1560 roku przeniósł swoją stolicę z Chambery właśnie do Turynu, miasto zaczyna być widoczne także na arenie kulinarnej Włoch. Na dworze królewskim pije się gorącą czekoladę i zagryza maczanymi w niej delikatnymi biszkoptami tzw. Savoiardi  – w krótkim czasie zaczynają one być modne na całym Półwyspie Apenińskim. Czekoladowa rewolucja nadchodzi nieco później, z chwilą powstania pierwszej czekoladki na świecie, właśnie w Turynie.

Kawiarnia historyczna w Turynie i jej włoskie słodycze, czekolada
Jedna ze słynniejszych kawiarni historycznych w Turynie – Baratti e Milano

Po tym “odkryciu” z biegiem czasu laboratoria cukierników zaczynają oferować nowe produkty: Gianduiotto, Cremino i inne które możemy smakować do dziś. Otwierane są kawiarnie, do których przychodzi burżuazja, politycy, ludzie kultury.  Kawiarnie te mają znaczenie historyczne i są otwarte nawet dzisiaj, chociaż liczą więcej niż 100 lat. Oprócz zabytkowego wnętrza kuszą pięknymi wystawami: są tam wyłożone włoskie słodycze rodem z Turynu – smakołyki z czekolady, cukierki, ciastka. Wszystkie te smakołyki są wyrabiane ręcznie w laboratoriach cukierniczych przez cenionych maestri cioccolatai czyli… “czekoladników”.

[adrotate banner=”3″]


Te włoskie słodycze z Turynu są bardzo słynne dlatego wielu turystów wyjeżdża z czekoladowymi upominkami dla rodziny, znajomych czy przyjaciół. Zachęcam do wstąpienia do tych cukierni, kawiarni historycznych, barów i zdecydowanie się na zakup niektórych produktów, nawet w symbolicznej ilości, chociaż na spróbowanie. Kosztują może nieco drożej niż w supermarkecie, ale ich smak jest oryginalny wręcz historyczny. Wiele z zaproponowanych tu produktów kupuje się na wagę. Na ogół w każdej cukierni można poprosić o zapakowanie “na prezent”, wtedy sprzedawcy przygotowują elegancki pakiecik, obowiązkowo z nazwą sklepu.  

Oto najbardziej popularne i kojarzone z Turynem czekoladowe włoskie słodycze.

Czekolada

W wielu cukierniach czekoladę wyrabia się ręcznie według starej i tradycyjnej receptury sprzed lat.  Zazwyczaj przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i trzymany w tajemnicy. Największym uznaniem cieszy się gorzka czekolada jako “ta prawdziwa”, jednakże idąc za gustem klientów na ogół można wybrać wśród wielu jej rodzajów. 

Czekolada wyrabiana w ręcznie w małych laboratoriach cukierniczych jako przykład włoskich słodyczy z Turynu
Czekolada wyrabiana ręcznie sprzedawana jest w postaci tafli łamanej na małe części

Gorąca czekolada

Gorąca czekolada cioccolata calda napój, który był pierwszym produktem wyrabianym z kakao. Bardzo ceniony przez rodzinę królewską w Turynie, która raczyła się nim na podwieczorek. Zachęcam do spróbowania tego napoju w jednej z historycznych kawiarni  w Turynie. Bardzo popularna zwłaszcza w okresie zimowo – jesiennym. W mieście mówi się, że jest kilka miejsc gdzie smakuje najlepiej, koniecznie spróbujcie: 

Pasticceria Ghigo (Via Po, 52 – 10123 Torino)
Cioccolateria Artigianale Guido Gobino (Via Lagrange 1, 10123 – Torino)
Caffè Confetteria Al Bicerin (Piazza della Consolata, 5 – 10122 Torino)
Caffè Baratti & Milano (Piazza Castello, 27/29 – 10123 Torino)
Caffè Mulassano (Piazza Castello, 15 – 10124 Torino)

[adrotate banner=”3″]

Bicerin 

Dość ciekawą wersją gorącej czekolady jest Bicerin, napój firmowany “made in Turyn”. W wersji oryginalnej można go spróbować w bardzo eleganckiej, historycznej kawiarni “Al Bicerin”. Doskonały i w porównywalnej jakości także w innych miejscach, gdzie serwowana jest gorąca czekolada. Bicerin to napój, w skład którego wchodzi kawa, gorąca czekolada i bita śmietanka.

Poznaj historię tego oryginalnego napoju: BICERIN Z TURYNU

Kawiarnia "El Bicerin" to miejsce gdzie można wypić Bicerin włoski napój∆ kawowo czekoladowy w Turynie
“El Bicerin” to historyczna kawiarnia w Turynie gdzie można wypić oryginalny Bicerin

Gianduiotti

Gianduiotti to prawie jak synonim Turynu, powstały w jednej z małych wytwórni Caffarel, która istnieje do dzisiaj. Są to czekoladki o jasno – brązowym kolorze i charakterystycznym kształcie odwróconej łódki. Posiadają smak orzechów laskowych, które są, oprócz czekolady, jednym z podstawowych składników. Są bardzo kremowe i łatwo rozpływają się w ustach. 

Gianduiotti to włoskie słodycze z Turynu na wystawie sklepowej
Czekoladki Gianduiotti biorą swoją nazwę od Gianduja – kostiumu karnawałowego z Turynu

Zawinięte zawsze z pozłotko, co stanowi ich cechę charakterystyczną, jest to właśnie pierwsza czekoladka w papierku na świecie. Można je kupić w sklepach w całych Włoszech. W Turynie są wyrabiane w sposób rzemieślniczy w wielu cukierniach. 

Cremino

Cremino to kwadratowa czekoladka z dwiema zewnętrznymi warstwami czekolady o smaku Gianduiotto i środkowego paska o smaku orzechowym (spotykanym częściej) lub kawowym. Jest to klasyczny zestaw smaków, który ma ponad 100-letnią tradycję. W wersji “nowoczesnej” można znaleźć Cremino o bardzo bogatej gamie smaków.

Stoisko z cremino jak przykład włoskich słodyczy z Turynu
Cremino to kwadratowa czekoladka o trzech warstwach

Cri-Cri

To kolorowe praliny o formie kulek owinięte w kolorowe papierki. W samym środku Cri-Cri zawierają orzech laskowy zatopiony w czekoladzie, cała kulka obsypana jest małymi kuleczkami cukrowymi. Te włoskie słodycze mają duże powodzenie zwłaszcza wśród dzieci.

Poznaj romantyczną historię nazwy: WŁOSKIE PRALINY CRI CRI NIE TYLKO DLA KRYSTYN

Cri-Cri to przykład włoskich słodyczy czekoladowych z Turynu
Cri-Cri obowiązkowo pakowane są w kolorowe papierki

Cuneesi

To czekoladki których nazwa pochodzi od Cuneo – miasta w Piemoncie, w którym powstały. Jest to dość duża czekoladka oblana gorzką czekoladą w której wnętrzu znajdują się dwie warstwy o bezowej konsystencji, przełożone kremem o smaku gorzkiej czekolady z rumem. Zawartość alkoholu jest dość znaczna i posiada dominujący smak w tych włoskich słodyczach, dlatego nie zaleca się podawać ich dzieciom. 

Cunesi to przykład włoskich słodyczy z Turynu
Cuneesi – to czekoladka o mocnym rumowym smaku

Trufle

Tartufi czyli trufle czekoladowe biorą swoją nazwę od tych dość charakterystycznych grzybów, wykorzystywanych w lokalnej kuchni. Posiadają nieregularną formę i są obsypane gorzkim kakao, którego proszek sympatycznie zostaje na palcach. W konsystencji dość kruche. Pierwsze trufle powstały we Francji w Chambery, tylko 200 km od Turynu jednakże zostały zaadoptowane z dużym sukcesem i wyrabiane są tutaj “od zawsze”. Typowo lokalną wersją tych słodyczy są trufle z łamanymi orzechami laskowymi z Piemontu. 

Trufla jaka przykład włoskich słodyczy z Turynu
Trufle czekoladowe podobnie jak trufle prawdziwe, mogą być ciemne lub białe

Krem czekoladowy

Wyrób kremu czekoladowego crema spalmabile w słoiczku już na stałe wszedł do asortymentu prawie każdej szanującej się małej wytwórni rzemieślniczej. Smak i jakość jest nieporównywalna z wyrobami fabrycznymi. W ofercie można znaleźć wiele oryginalnych smaków, np. Cremino

CioccolaTò

W okresie jesiennym (przełom października i listopada) w Turynie organizowana jest specjalna impreza poświęcona wyrobom czekoladowym CioccolaTò. Można na niej kupić wyrabiane ręcznie i według tradycyjnej receptury słodycze włoskie, głównie czekoladowe i nie tylko z Turynu. Większość zdjęć zamieszczonych powyżej pochodzi właśnie z tego “święta czekolady”.

[adrotate banner=”3″]

wloski punkt widzenia zofia

 

Od 20 lat mieszkam w Turynie we Włoszech. Przez ten czas wiele zwiedziłam i poznałam. Lubię czytać o historii i sztuce włoskiej. Szczególnie interesuje mnie historia Piemontu, regionu w którym mieszkam.

Podobne tematy