"Jeśli kawa jest zrobiona z uczuciem, może stać się wyśmienita. Proszę popatrzeć: kawa z wnętrza naczynia czuje czy jest sympatia między tym kto ją robi, a tym kto będzie ją pić."
Luigi De Crescenzo
Czy wiecie że... urządzenie do parzenia kawy espresso powstało w Turynie. Zostało skonstruowane zgodnie z pomysłem Angelo Moriondo, pochodzącego z rodziny turyńskich przemysłowców. Posiadali oni wytwórnię wermutu, a także słynną dawniej fabrykę czekolady “Moriondo e Gariglio”.
Idąc w ślady rodzinnej tradycji Angelo zakupił dwa lokale w centrum Turynu: Grand-Hotel Ligure oraz American Bar w Galleria Nazionale na ulicy Via Roma.
Świeżo zaparzona kawa espresso w jednym z turyńskich barów
W czasach kiedy żył Moriondo (1854 -1914) kawa już była napojem bardzo popularnym i w jego lokalach często ją zamawiano. Klienci niestety skarżyli się na długi czas przygotowania kawy. Nie bez znaczenia był fakt, że jeden z lokali znajdował się niedaleko Dworca Głównego w Turynie Porta Nuova i wiele osób spośród klientów podróżowało pociągiem. A wiadomo jak to jest z podróżnymi - często w biegu. Moriondo starał się znaleźć sposób by przyspieszyć czas przygotowania kawy i w ten sposób obsłużyć więcej osób.
Budynek Centralnego Dworca Kolejowego w Turynie
Moriondo wpadł na pomysł jak skonstruować maszynę, która mogłaby dużo szybciej przygotowywać kawę i w tym celu podjął współpracę z zaufanym technikiem. Wynalazek - maszynę do parzenia kawy - zaprezentował na wystawie Esposizione Generale w Turynie w 1884 roku i otrzymał za nią brązowy medal.
Pierwszą maszynę do parzenia kawy espresso można zobaczyć w Muzeum Lavazza w Turynie
Maszyna posiadała jeden duży podgrzewany zbiornik, skąd gorąca woda przechodziła przez warstwę mielonej kawy oraz drugi zbiornik wytwarzający parę, która przechodząc przez warstwę kawy dopełniała napar. Wynalazek został opatentowany i ciągle unowocześniany, idea przewodnia jednak jest zachowana do dzisiaj.
To właśnie w kawiarni Caffè Ligure w Turynieniedaleko dworca kolejowego podawana była gościom pierwsza kawa espresso. Nazwa kawy espresso pochodzi od włoskiej nazwy pociągu ekspresowego, która po włosku brzmi espresso, bo w owym czasie maszyna to rzeczywiście ekspres - była w stanie przygotować 10 filiżanek co dwie minuty. Należy dodać, że wcześniej przygotowanie jednej kawy zajmowało ok 5 minut!
Od 20 lat mieszkam w Turynie we Włoszech. Przez ten czas wiele zwiedziłam i poznałam. Lubię czytać o historii i sztuce włoskiej. Szczególnie interesuje mnie historia Piemontu, regionu w którym mieszkam.
“Jeśli kawa jest zrobiona z uczuciem, może stać się wyśmienita. Proszę popatrzeć: kawa z wnętrza naczynia czuje czy jest sympatia między tym kto ją robi, a tym kto będzie ją pić.”Luigi De Crescenzo Czy wiecie że… urządzenie do parzenia kawy espresso powstało w Turynie. Zostało skonstruowane zgodnie z pomysłem Angelo Moriondo, pochodzącego z rodziny turyńskich
“Jeśli kawa jest zrobiona z uczuciem, może stać się wyśmienita. Proszę popatrzeć: kawa z wnętrza naczynia czuje czy jest sympatia między tym kto ją robi, a tym kto będzie ją pić.”Luigi De Crescenzo Czy wiecie że… urządzenie do parzenia kawy espresso powstało w Turynie. Zostało skonstruowane zgodnie z pomysłem Angelo Moriondo, pochodzącego z rodziny turyńskich