Turyn słynie z czekolady. Tradycję czekoladową widać w mieście prawie na każdym kroku. Warto spróbować czekoladowych delicji, dlatego przed wizytą w Turynie dobrze jest wiedzieć, czego szukać i znać nazwy tych włoskich słodyczy, docenianych na całym świecie.
Rys historyczny
Odkąd król Emanuele Filiberto di Savoia w 1560 roku przeniósł swoją stolicę z Chambery właśnie do Turynu, miasto zaczyna być widoczne także na arenie kulinarnej Włoch. Na dworze królewskim pije się gorącą czekoladę i zagryza maczanymi w niej delikatnymi biszkoptami tzw. Savoiardi - w krótkim czasie zaczynają one być modne na całym Półwyspie Apenińskim. Czekoladowa rewolucja nadchodzi nieco później, z chwilą powstania pierwszej czekoladki na świecie, właśnie w Turynie.
Jedna ze słynniejszych kawiarni historycznych w Turynie - Baratti e Milano
Po tym “odkryciu” z biegiem czasu laboratoria cukierników zaczynają oferować nowe produkty: Gianduiotto, Cremino i inne które możemy smakować do dziś. Otwierane są kawiarnie, do których przychodzi burżuazja, politycy, ludzie kultury. Kawiarnie te mają znaczenie historyczne i są otwarte nawet dzisiaj, chociaż liczą więcej niż 100 lat. Oprócz zabytkowego wnętrza kuszą pięknymi wystawami: są tam wyłożone włoskie słodycze rodem z Turynu - smakołyki z czekolady, cukierki, ciastka. Wszystkie te smakołyki są wyrabiane ręcznie w laboratoriach cukierniczych przez cenionych maestri cioccolatai czyli… “czekoladników”.
[adrotate banner="3"]
Te włoskie słodycze z Turynu są bardzo słynne dlatego wielu turystów wyjeżdża z czekoladowymi upominkami dla rodziny, znajomych czy przyjaciół. Zachęcam do wstąpienia do tych cukierni, kawiarni historycznych, barów i zdecydowanie się na zakup niektórych produktów, nawet w symbolicznej ilości, chociaż na spróbowanie. Kosztują może nieco drożej niż w supermarkecie, ale ich smak jest oryginalny wręcz historyczny. Wiele z zaproponowanych tu produktów kupuje się na wagę. Na ogół w każdej cukierni można poprosić o zapakowanie “na prezent”, wtedy sprzedawcy przygotowują elegancki pakiecik, obowiązkowo z nazwą sklepu.
Oto najbardziej popularne i kojarzone z Turynem czekoladowe włoskie słodycze.
Czekolada
W wielu cukierniach czekoladę wyrabia się ręcznie według starej i tradycyjnej receptury sprzed lat. Zazwyczaj przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i trzymany w tajemnicy. Największym uznaniem cieszy się gorzka czekolada jako “ta prawdziwa”, jednakże idąc za gustem klientów na ogół można wybrać wśród wielu jej rodzajów.
Czekolada wyrabiana ręcznie sprzedawana jest w postaci tafli łamanej na małe części
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada cioccolata calda napój, który był pierwszym produktem wyrabianym z kakao. Bardzo ceniony przez rodzinę królewską w Turynie, która raczyła się nim na podwieczorek. Zachęcam do spróbowania tego napoju w jednej z historycznych kawiarni w Turynie. Bardzo popularna zwłaszcza w okresie zimowo - jesiennym. W mieście mówi się, że jest kilka miejsc gdzie smakuje najlepiej, koniecznie spróbujcie:
Dość ciekawą wersją gorącej czekolady jest Bicerin, napój firmowany “made in Turyn”. W wersji oryginalnej można go spróbować w bardzo eleganckiej, historycznej kawiarni “Al Bicerin”. Doskonały i w porównywalnej jakości także w innych miejscach, gdzie serwowana jest gorąca czekolada. Bicerin to napój, w skład którego wchodzi kawa, gorąca czekolada i bita śmietanka.
"El Bicerin" to historyczna kawiarnia w Turynie gdzie można wypić oryginalny Bicerin
Gianduiotti
Gianduiotti to prawie jak synonim Turynu, powstały w jednej z małych wytwórni Caffarel, która istnieje do dzisiaj. Są to czekoladki o jasno - brązowym kolorze i charakterystycznym kształcie odwróconej łódki. Posiadają smak orzechów laskowych, które są, oprócz czekolady, jednym z podstawowych składników. Są bardzo kremowe i łatwo rozpływają się w ustach.
Czekoladki Gianduiotti biorą swoją nazwę od Gianduja - kostiumu karnawałowego z Turynu
Zawinięte zawsze z pozłotko, co stanowi ich cechę charakterystyczną, jest to właśnie pierwsza czekoladka w papierku na świecie. Można je kupić w sklepach w całych Włoszech. W Turynie są wyrabiane w sposób rzemieślniczy w wielu cukierniach.
Cremino
Cremino to kwadratowa czekoladka z dwiema zewnętrznymi warstwami czekolady o smaku Gianduiotto i środkowego paska o smaku orzechowym (spotykanym częściej) lub kawowym. Jest to klasyczny zestaw smaków, który ma ponad 100-letnią tradycję. W wersji “nowoczesnej” można znaleźć Cremino o bardzo bogatej gamie smaków.
Cremino to kwadratowa czekoladka o trzech warstwach
Cri-Cri
To kolorowe praliny o formie kulek owinięte w kolorowe papierki. W samym środku Cri-Cri zawierają orzech laskowy zatopiony w czekoladzie, cała kulka obsypana jest małymi kuleczkami cukrowymi. Te włoskie słodycze mają duże powodzenie zwłaszcza wśród dzieci.
Cri-Cri obowiązkowo pakowane są w kolorowe papierki
Cuneesi
To czekoladki których nazwa pochodzi od Cuneo - miasta w Piemoncie, w którym powstały. Jest to dość duża czekoladka oblana gorzką czekoladą w której wnętrzu znajdują się dwie warstwy o bezowej konsystencji, przełożone kremem o smaku gorzkiej czekolady z rumem. Zawartość alkoholu jest dość znaczna i posiada dominujący smak w tych włoskich słodyczach, dlatego nie zaleca się podawać ich dzieciom.
Cuneesi - to czekoladka o mocnym rumowym smaku
Trufle
Tartufi czyli trufle czekoladowe biorą swoją nazwę od tych dość charakterystycznych grzybów, wykorzystywanych w lokalnej kuchni. Posiadają nieregularną formę i są obsypane gorzkim kakao, którego proszek sympatycznie zostaje na palcach. W konsystencji dość kruche. Pierwsze trufle powstały we Francji w Chambery, tylko 200 km od Turynu jednakże zostały zaadoptowane z dużym sukcesem i wyrabiane są tutaj "od zawsze". Typowo lokalną wersją tych słodyczy są trufle z łamanymi orzechami laskowymi z Piemontu.
Trufle czekoladowe podobnie jak trufle prawdziwe, mogą być ciemne lub białe
Krem czekoladowy
Wyrób kremu czekoladowego crema spalmabile w słoiczku już na stałe wszedł do asortymentu prawie każdej szanującej się małej wytwórni rzemieślniczej. Smak i jakość jest nieporównywalna z wyrobami fabrycznymi. W ofercie można znaleźć wiele oryginalnych smaków, np. Cremino.
CioccolaTò
W okresie jesiennym (przełom października i listopada) w Turynie organizowana jest specjalna impreza poświęcona wyrobom czekoladowym CioccolaTò. Można na niej kupić wyrabiane ręcznie i według tradycyjnej receptury słodycze włoskie, głównie czekoladowe i nie tylko z Turynu. Większość zdjęć zamieszczonych powyżej pochodzi właśnie z tego "święta czekolady".
Od 20 lat mieszkam w Turynie we Włoszech. Przez ten czas wiele zwiedziłam i poznałam. Lubię czytać o historii i sztuce włoskiej. Szczególnie interesuje mnie historia Piemontu, regionu w którym mieszkam.
Turyn słynie z czekolady. Tradycję czekoladową widać w mieście prawie na każdym kroku. Warto spróbować czekoladowych delicji, dlatego przed wizytą w Turynie dobrze jest wiedzieć, czego szukać i znać nazwy tych włoskich słodyczy, docenianych na całym świecie. Rys historyczny Odkąd król Emanuele Filiberto di Savoia w 1560 roku przeniósł swoją stolicę z Chambery właśnie
Turyn słynie z czekolady. Tradycję czekoladową widać w mieście prawie na każdym kroku. Warto spróbować czekoladowych delicji, dlatego przed wizytą w Turynie dobrze jest wiedzieć, czego szukać i znać nazwy tych włoskich słodyczy, docenianych na całym świecie. Rys historyczny Odkąd król Emanuele Filiberto di Savoia w 1560 roku przeniósł swoją stolicę z Chambery właśnie