Kuchnia włoska na kiermaszu

Kiermasze uliczne cieszą się dużą popularnością w dużych i małych miastach we Włoszech. Po obu stronach ulicy ustawiane są małe stragany, a na nich rzemieślnicy lub rolnicy wystawiają produkty “domowej roboty”, produkty dzięki którym kuchnia włoska jest taka ceniona. 

Każdy kto choć raz miał do czynienia z Włochami, wie jak ważne w ich życiu jest jedzenie. Potrafią o tym opowiadać godzinami i wchodzić w najmniejsze szczegóły. O ile Włosi posądzani są o małe poczucie patriotyzmu, o tyle w tym temacie w każdym calu, czuje się ich ogromne przywiązanie do korzeni. Każdy region posiada własne tradycje gastronomiczne, potrawy regionalne, sposób przyrządzania wędlin, serów, przetwarzania i konserwowania mięsa i mleka, produkcji wina i oliwy itp.

Bogata oferta serów z mleka krowiego, owczego i koziego
Bogata oferta serów z mleka krowiego, owczego i koziego

Duży wpływ na kształtowanie świadomości ma telewizja, gdzie dużą popularnością cieszą się programy kulinarne. Oprócz przepisów opowiada się w nich o zwyczajach i historii. Jeśli dołączymy fakt, że ludzie wymieniają wiadomości między sobą i przekazują je w sposób bezpośredni, rozmawiają z sąsiadami, znajomymi czy z kolegami z pracy pochodzącymi z innych regionów, otrzymamy obraz konsumentów świadomych i dobrze poinformowanych w dziedzinie tego co jedzą i jak powinien wyglądać dany produkt. To osoby wymagające i gotowe zapłacić nawet nieco więcej za lepszą jakość. W tej kwestii Włochów ciężko byłoby oszukać. Może właśnie dlatego jakość, której się wymaga jest jednym z powodów, iż produkty włoskie są smaczne, znane i uznawane na świecie.

[adrotate banner=”3″]


Kiermasze uliczne to miejsca gdzie klientom łatwo dotrzeć do drobnych producentów lokalnych. Sprzedający to małe wytwórnie spożywcze, często rodzinne, lub gospodarstwa rolne. Filozofią, która towarzyszy produkcji, to wyrób produktów naturalnych, bez konserwantów i ulepszaczy chemicznych, zgodnie z recepturą tradycyjną, jeszcze sprzed lat. Tutaj wszystkie artykuły spożywcze wykonane ręcznie w domu to wielka zaleta. 

Sprzedaż wyrobów wędliniarskich i mąki kukurydzianej wyrabianych według tradycyjnej receptury
Sprzedaż wyrobów wędliniarskich i mąki kukurydzianej wyrabianych według tradycyjnej receptury

Kiermasze odbywają się dość często w różnych miastach, oferując sprzedawcom ten rodzaj promocji własnych wyrobów. Zawsze zostawiają oni klientom swoje wizytówki z numerem telefonu lub e-mailem, proponując ten rodzaj kontaktu. Coraz częściej inwestuje się także w strony internetowe, gdzie klient może dowiedzieć się więcej o produkcie i procesie jego wytwarzania.

Taka właśnie sytuacja przedstawia się w Venaria Reale, gdzie na głównym deptaku w mieście, kiermasz staje się atrakcją towarzyszącą organizacji różnych świąt lub uroczystości. Wielu jest spacerowiczów, jedni kupują inni rozmawiają, frekwencja z pewnością zawsze dopisuje.

Na kiermaszach często sami producenci sprzedają swoje wyroby
Na kiermaszach często sami producenci sprzedają swoje wyroby

Jak na Piemont przystało najwięcej jest stoisk z serami i wyrobami wędliniarskimi. Wśród mięs, najbardziej popularne jest salami z mięsa wieprzowego lub z dzika z dodatkiem: trufli lub wina. Piemont słynie także z wyrobu serów począwszy od miękkich po bardziej twarde, poddane procesowi leżakowania z mleka krowiego, owczego lub z koziego. Sprzedaje się także słodkie wypieki: kruche cista z dżemem tzw. crostata, kruche ciasteczka – meliga, oraz inne o smaku migdałowym, pistacjowym, orzechowym…

[adrotate banner=”3″]


Można spotkać osoby z innych regionów, które promują swoje produkty np. oliwę, czy nawet chleb z Toskanii domowej roboty. 

Miody i produkty pszczelarskie z Piemontu
Miody i produkty pszczelarskie z Piemontu

Wśród wystawiających są także pszczelarze, oferujący szeroki wachlarz smaków miodu: akacjowy, kwiatowy, spadziowy, lipowy, z gór, kasztanowy i z rododendronu. Posiadają również wiele produktów pochodzenia pszczelarskiego, typu: kosmetyki, integratory, mieszanki odpowiednie na różne dolegliwości. Miód kupiony od pszczelarzy jest zupełnie inny niż ten z supermarketu. Charakteryzuje się tym, że jest gęsty, złocisty, pachnący, o bogatym smaku… Po skończeniu jednego słoiczka gwarantuję, że wrócicie po następny. 

Sprzedaż pieczywa toskańskiego
Sprzedaż pieczywa toskańskiego

Wszyscy bardzo chętnie dzielą się swoją wiedzą i często przekazują nowe idee, przepisy. Ja osobiście przekonałam się do połączenia smaku sera z miodem: najlepiej wybrać twardy, poddany leżakowaniu ser pokrojony w kostki i polany miodem. Prosty i smaczny pomysł na małą przekąskę na podwieczorek tutaj nazywany aperitivo. Dobrze smakuje z lampką czerwonego wina.  

Co jeszcze można tu znaleźć? Różne rzeczy zwyczajne i niezwyczajne robione przez utalentowanych rzemieślników: torby, produkty zapachowe, ubrania, biżuterię, suche kwiaty, obrazy… Wykonawcy starają przekonać do zakupu jakością i oryginalnością wykonanych ręcznie przedmiotów.

Oliwa z oliwek pierwszej jakości, próbuje się jej z chlebem
Oliwa z oliwek pierwszej jakości, próbuje się jej z chlebem

Ludzie bardzo chętnie kupują w takich miejscach. Oczywiście ceny mogą być nieco wyższe niż w sklepach, ale jakość jest znacznie wyższa. Konsumenci bardzo cenią sobie to właśnie ręczne przygotowanie. Nieregularny i nieperfekcyjny kształt to w takim miejscu nie wada, ale zaleta.

Zachęcam bardzo do zrobienia drobnych zakupów na kiermaszach, gdyż pozwalają odkryć zawsze nowe i niekonwencjonalne smaki. W przypadku wątpliwości można poprosić o małą ilość, sprzedający są już do tego przyzwyczajeni.

wloski punkt widzenia zofia

 

Od 20 lat mieszkam w Turynie we Włoszech. Przez ten czas wiele zwiedziłam i poznałam. Lubię czytać o historii i sztuce włoskiej. Szczególnie interesuje mnie historia Piemontu, regionu w którym mieszkam.

Podobne tematy