<style>.lazy{display:none}</style>Przepis na super łatwe ciasto czekoladowe z gruszkami - Włoski Punkt Widzenia

Przepis na super łatwe ciasto czekoladowe z gruszkami

Torta pere cioccolato

Zachęcam do przygotowania szybkiego i pysznego ciasta domowego, takiego które często gości we włoskich domach. Jest to ciasto czekoladowe z gruszkamitorta pere e cioccolato. Przygotowuje się je dzieciom na podwieczorek, ale może też być doskonałym deserem na niedzielny obiad. Jeśli ktoś ma ochotę na włoskie śniadanie, jest doskonałym dodatkiem do porannej kawy latte

Połączenie gruszki i czekolady to klasyka smaku we Włoszech. Istnieje wiele wersji tego przepisu. Ja wybrałam przepis bez masła, ale z olejem słonecznikowym i jogurtem, ta wersja wydaje się mniej kaloryczna i bardziej zdrowa i najzwyczajniej ta wersja bardzo smakuje w moim polsko – włoskim domu. Dodatkowo ciasto jest super delikatne i miękkie. Buon appetito!

Składniki:

3 jajka
200 g cukru 
1 opakowanie cukru waniliowego
150 ml jogurtu białego lub waniliowego 
80 ml oleju słonecznikowego
200 g mąki 00
40 g kakao
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 gruszki 
tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
zapach rumowy
cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wbić  jajka, dodać cukier i opakowanie cukru waniliowego. Wszystko ubić mikserem na puszystą masę.
    Mieszając mikserem, porcjami dodawać jogurt a następnie olej słonecznikowy i zapach rumowy
  2. W oddzielnej misce przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Wsypywać stopniowo do ubitej wcześniej masy. W miarę możliwości mieszać mikserem, jeśli ciasto będzie za gęste, mieszać łyżką, by powstała jednolita masa.
  3. Gruszki umyć i obrać ze skórki. Pokroić na średniej wielkości kawałki o formie zbliżonej do kwadratów. Dodać do ciasta i wymieszać.
  4. Czekoladę pokroić na mniejsze lub większe części, w zależności od preferencji i dodać do ciasta, wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ja używam okrągłej foremki o średnicy 28 cm (mam tylko tę jedną…), ale myślę, że nawet wymiar 24 cm będzie odpowiedni.
  6. Piec w nagrzanym do 1800C piekarniku przez ok 45 min.
  7. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Gwarantuję, że ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do wykonania! Przyznam, że sama jestem zwolenniczką szybkiego gotowania i efektownych potraw. Ważne jest by smacznie i zdrowo jeść, ale dobrze jest także mieć chwilę na sam na sam… np. z książką.

wloski punkt widzenia zofia

 

Od 20 lat mieszkam w Turynie we Włoszech. Przez ten czas wiele zwiedziłam i poznałam. Lubię czytać o historii i sztuce włoskiej. Szczególnie interesuje mnie historia Piemontu, regionu w którym mieszkam.

Podobne tematy