Mówi się, że Aperol Spritz to jeden z najpopularniejszych włoskich drinków. Jedno jest pewne – działa na zmysły… ten zapach, smak, a jak ładnie wygląda!
Chociaż sam napój zdobył popularność od stosunkowo niedługiego czasu, to likier z którego jest wyrabiany – Aperol ma już dokładnie 100 lat. Powstał w Padwie, w 1919 roku i co najciekawsze jego receptura nie zmieniła się przez cały ten czas, utrzymywana jest w całkowitej tajemnicy… chociaż wiadomo, że jego oryginalny smak zawdzięcza się odpowiedniej kombinacja ziół i przypraw korzennych oraz oczywiście pomarańczy co widać na pierwszy rzut oka, bowiem posiada pomarańczonowo-czerwonawe zabarwienie.
Drink Spritz lub jeśli dodamy likieru Aperolu – Aperol Spritz to mieszanka tegoż właśnie napoju alkoholowego, białego wytrawnego wina oraz odrobiny wody sodowej. Jeśli dodaje się wodę z syfonu to pryska ona do kieliszka i w ten sposób można zrozumieć nazwę (spritzen po niemicku to prysnąć). Na koniec kawałek plastra pomarańczy, wygodne krzesło, wesołe towarzystwo i kilka chwil przyjemnego odprężenia grarantowane.
Podawany z kostkami lodu, w kieliszku w “starym stylu” na długiej nóżce. Został wypromowany w sprytnie opracowanej kampanii reklamowej, dzięki której napój ten nieodzownie kojarzy się ze słońcem i beztroską zabawą w wesołym towarzystwie. Został także oficjalnie zarejestrowany i jego nazwa to Spritz veneziano, czyli wenecki Spritz
Ze względu na niską zawartość alkoholu (ok. 11 %) szczególnie przypadł do gustu kobietom, młodym ludziom i sportowcom.
Uważać jednak należy, bo jest to napój alkoholowy. Pamiętajcie, by po alkoholu nie prowadzić samochodu!
[adrotate banner=”3″]