Turyn słynie z czekolady. Tradycję czekoladową widać w mieście prawie na każdym kroku. Warto spróbować czekoladowych delicji, dlatego przed wizytą w Turynie dobrze jest wiedzieć, czego szukać i znać nazwy tych włoskich słodyczy, docenianych na całym świecie.
Rys historyczny
Odkąd król Emanuele Filiberto di Savoia w 1560 roku przeniósł swoją stolicę z Chambery właśnie do Turynu, miasto zaczyna być widoczne także na arenie kulinarnej Włoch. Na dworze królewskim pije się gorącą czekoladę i zagryza maczanymi w niej delikatnymi biszkoptami tzw. Savoiardi – w krótkim czasie zaczynają one być modne na całym Półwyspie Apenińskim. Czekoladowa rewolucja nadchodzi nieco później, z chwilą powstania pierwszej czekoladki na świecie, właśnie w Turynie.
Po tym “odkryciu” z biegiem czasu laboratoria cukierników zaczynają oferować nowe produkty: Gianduiotto, Cremino i inne które możemy smakować do dziś. Otwierane są kawiarnie, do których przychodzi burżuazja, politycy, ludzie kultury. Kawiarnie te mają znaczenie historyczne i są otwarte nawet dzisiaj, chociaż liczą więcej niż 100 lat. Oprócz zabytkowego wnętrza kuszą pięknymi wystawami: są tam wyłożone włoskie słodycze rodem z Turynu – smakołyki z czekolady, cukierki, ciastka. Wszystkie te smakołyki są wyrabiane ręcznie w laboratoriach cukierniczych przez cenionych maestri cioccolatai czyli… “czekoladników”.
[adrotate banner=”3″]
Te włoskie słodycze z Turynu są bardzo słynne dlatego wielu turystów wyjeżdża z czekoladowymi upominkami dla rodziny, znajomych czy przyjaciół. Zachęcam do wstąpienia do tych cukierni, kawiarni historycznych, barów i zdecydowanie się na zakup niektórych produktów, nawet w symbolicznej ilości, chociaż na spróbowanie. Kosztują może nieco drożej niż w supermarkecie, ale ich smak jest oryginalny wręcz historyczny. Wiele z zaproponowanych tu produktów kupuje się na wagę. Na ogół w każdej cukierni można poprosić o zapakowanie “na prezent”, wtedy sprzedawcy przygotowują elegancki pakiecik, obowiązkowo z nazwą sklepu.
Oto najbardziej popularne i kojarzone z Turynem czekoladowe włoskie słodycze.
Czekolada
W wielu cukierniach czekoladę wyrabia się ręcznie według starej i tradycyjnej receptury sprzed lat. Zazwyczaj przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i trzymany w tajemnicy. Największym uznaniem cieszy się gorzka czekolada jako “ta prawdziwa”, jednakże idąc za gustem klientów na ogół można wybrać wśród wielu jej rodzajów.
Gorąca czekolada
Gorąca czekolada cioccolata calda napój, który był pierwszym produktem wyrabianym z kakao. Bardzo ceniony przez rodzinę królewską w Turynie, która raczyła się nim na podwieczorek. Zachęcam do spróbowania tego napoju w jednej z historycznych kawiarni w Turynie. Bardzo popularna zwłaszcza w okresie zimowo – jesiennym. W mieście mówi się, że jest kilka miejsc gdzie smakuje najlepiej, koniecznie spróbujcie:
Pasticceria Ghigo (Via Po, 52 – 10123 Torino)
Cioccolateria Artigianale Guido Gobino (Via Lagrange 1, 10123 – Torino)
Caffè Confetteria Al Bicerin (Piazza della Consolata, 5 – 10122 Torino)
Caffè Baratti & Milano (Piazza Castello, 27/29 – 10123 Torino)
Caffè Mulassano (Piazza Castello, 15 – 10124 Torino)
[adrotate banner=”3″]
Bicerin
Dość ciekawą wersją gorącej czekolady jest Bicerin, napój firmowany “made in Turyn”. W wersji oryginalnej można go spróbować w bardzo eleganckiej, historycznej kawiarni “Al Bicerin”. Doskonały i w porównywalnej jakości także w innych miejscach, gdzie serwowana jest gorąca czekolada. Bicerin to napój, w skład którego wchodzi kawa, gorąca czekolada i bita śmietanka.
Poznaj historię tego oryginalnego napoju: BICERIN Z TURYNU
Gianduiotti
Gianduiotti to prawie jak synonim Turynu, powstały w jednej z małych wytwórni Caffarel, która istnieje do dzisiaj. Są to czekoladki o jasno – brązowym kolorze i charakterystycznym kształcie odwróconej łódki. Posiadają smak orzechów laskowych, które są, oprócz czekolady, jednym z podstawowych składników. Są bardzo kremowe i łatwo rozpływają się w ustach.
Zawinięte zawsze z pozłotko, co stanowi ich cechę charakterystyczną, jest to właśnie pierwsza czekoladka w papierku na świecie. Można je kupić w sklepach w całych Włoszech. W Turynie są wyrabiane w sposób rzemieślniczy w wielu cukierniach.
Cremino
Cremino to kwadratowa czekoladka z dwiema zewnętrznymi warstwami czekolady o smaku Gianduiotto i środkowego paska o smaku orzechowym (spotykanym częściej) lub kawowym. Jest to klasyczny zestaw smaków, który ma ponad 100-letnią tradycję. W wersji “nowoczesnej” można znaleźć Cremino o bardzo bogatej gamie smaków.
Cri-Cri
To kolorowe praliny o formie kulek owinięte w kolorowe papierki. W samym środku Cri-Cri zawierają orzech laskowy zatopiony w czekoladzie, cała kulka obsypana jest małymi kuleczkami cukrowymi. Te włoskie słodycze mają duże powodzenie zwłaszcza wśród dzieci.
Poznaj romantyczną historię nazwy: WŁOSKIE PRALINY CRI CRI NIE TYLKO DLA KRYSTYN
Cuneesi
To czekoladki których nazwa pochodzi od Cuneo – miasta w Piemoncie, w którym powstały. Jest to dość duża czekoladka oblana gorzką czekoladą w której wnętrzu znajdują się dwie warstwy o bezowej konsystencji, przełożone kremem o smaku gorzkiej czekolady z rumem. Zawartość alkoholu jest dość znaczna i posiada dominujący smak w tych włoskich słodyczach, dlatego nie zaleca się podawać ich dzieciom.
Trufle
Tartufi czyli trufle czekoladowe biorą swoją nazwę od tych dość charakterystycznych grzybów, wykorzystywanych w lokalnej kuchni. Posiadają nieregularną formę i są obsypane gorzkim kakao, którego proszek sympatycznie zostaje na palcach. W konsystencji dość kruche. Pierwsze trufle powstały we Francji w Chambery, tylko 200 km od Turynu jednakże zostały zaadoptowane z dużym sukcesem i wyrabiane są tutaj “od zawsze”. Typowo lokalną wersją tych słodyczy są trufle z łamanymi orzechami laskowymi z Piemontu.
Krem czekoladowy
Wyrób kremu czekoladowego crema spalmabile w słoiczku już na stałe wszedł do asortymentu prawie każdej szanującej się małej wytwórni rzemieślniczej. Smak i jakość jest nieporównywalna z wyrobami fabrycznymi. W ofercie można znaleźć wiele oryginalnych smaków, np. Cremino.
CioccolaTò
W okresie jesiennym (przełom października i listopada) w Turynie organizowana jest specjalna impreza poświęcona wyrobom czekoladowym CioccolaTò. Można na niej kupić wyrabiane ręcznie i według tradycyjnej receptury słodycze włoskie, głównie czekoladowe i nie tylko z Turynu. Większość zdjęć zamieszczonych powyżej pochodzi właśnie z tego “święta czekolady”.
[adrotate banner=”3″]