Podróże kulinarne po Włoszech

Podróże kulinarne po Włoszech

Wiadomym jest, że Włosi żyć nie mogą bez dobrej kuchni. Gotują, próbują, smakują, zmieniają składniki, udoskonalają każdy przepis. Ciężko znaleźć osobę, która nie podzielałaby tej pasji. Włosi oprócz gotowania bardzo często także rozmawiają o jedzeniu. Przyjaciele lub koledzy w pracy , którzy pochodzą z różnych regionów, wymieniają między sobą informacje na temat kuchni regionalnych i charakterystycznych dla niej smakołyków. Tak zaczynają się “słowne” podróże kulinarne.

w ramach podróże kulinarne po Włoszech festyn w Chivasso w Piemoncie
Na straganach można kupić wiele produktów lokalnych

Tak się składa, że każde miejsce we Włoszech posiada jakąś swoją słynną specjalność kulinarną. Niektóre smakołyki znane są na całym świecie, żeby wspomnieć o najbardziej słynnej potrawie z Włoch o pizzy. Mówiąc pizza, mamy na myśli Neapol, choć dobre pizze robi się w całych Włoszech. Jednakże smakosze wyruszają w podróż kulinarną właśnie do Neapolu, by spróbować oryginalnego smaku pizzy w atmosferze miejsca, gdzie powstała. 

Najlepsze tortellini to oczywiście Bolonia, makaron carbonara mówią, że najlepiej je się w Rzymie, wielu wznosiło toast czerwonym winem z Toskanii o nazwie Chianti, żeby nie wspomnieć o szynce parmeńskiej, serze parmigiano, grissini z Turynu, occie balsamicznym z Modeny… choć lista jest bardzo bardzo długa.

Wiele jest różnych innych włoskich potraw, które znane są tylko w danym regionie, a które przez swój smak i oryginalność warte są rozpowszechnienia w całym kraju. We Włoszech zajmują się tym stowarzyszenia, działające na określonym terytorium i których celem jest promowanie i rozpowszechnianie tradycji, kultury i historii danego miejsca tzw. Proloco. Należą do nich często mieszkańcy, którzy jako wolontariusze poświęcają swój czas i energię na promowanie ich rodzinnych okolic.

W ramach działaności lokalnych Proloco jest także organizowanie tematycznych kiermaszów kulinarnych tzw. sagre , które odbywają się w całym kraju. Zjeżdża na nie wiele osób z okolic, z regionu, a niekiedy w taką podróż kulinarną wyruszają smakosze z całych Włoch.

Przygotowanie zabajone na festynie kulinarnym w Aglie w we Włoszech
Sprzedaż świeżego, jeszcze ciepłego zabajone w Agliè, Piemont

To właśnie na takich imprezach można posmakować świeżo zrobione zabajone, albo napić się gorącego wina grzanego gdy dzień chłodny, bądź zjeść świeżutkie arancino.

Niekiedy kiermasz może mieć związek z wydarzeniem historycznym, świętem patrona miasta, sezonem na zbiór określonych plonów rolnych. Czasami jest to najzwyczajniej okres przedświąteczny, w trakcie którego ludzie szukają prezentów, bądź robią zakupy na nadchodzące święta.

Sprzedaż i degustacja serów na festynie w Lanzo, Piemont we Włoszech
Sprzedaż i degustacja serów na kiermaszu w Lanzo, Piemont

W tego rodzaju kiermaszach biorą udział małe wytwórnie rzemieślnicze, gospodarstwa agroturystyczne, które w ten sposób sprzedają swoje produkty. Wyroby te są najczęściej “domowej roboty”, przygotowane z pieczołowitością, ze składników regionalnych, zgodnie z tradycją i ściśle według lokalnej receptury. Przy zakupie producenci bardzo chętnie wdają się w dyskusję z kupującymi i z dumą odpowiadają o samej produkcji, jakości i smaku tych produktów.

Zobacz także inny artykuł: KUCHNIA WŁOSKA NA KIERMASZU

Oprócz sprzedaży pobyt na takiej imprezie ma także aspekt poznawczy, gdyż zobaczyć można prawdziwe maszyny rzemieślnicze, używane przy produkcji serów, wina czy pieczywa. Miłą oprawą kiermaszów jest uczestnictwo, oprócz turystów w podróży kulinarnej, także miejscowej ludności w strojach ludowych lub historycznych. Zwiększa to atrakcyjność samego wydarzenia i daje możliwość by wyobrazić sobie, jak wyglądało życie w dawnych czasach i jak głęboko zakorzeniona jest tradycja.

Podróż kulinarna i wizyta na kiermaszu może być także okazją do zapoznania się z okolicą. Małe włoskie miasteczka na ogół są bardzo urokliwe. Charakteryzują je wąskie uliczki, domy z małymi balkonami pełnymi kwiatów, doniczki zawieszone przy oknach, drewniane drzwi z kołatką. To klimaty, za które tak bardzo kochamy malownicze Włochy!

Zwiedzanie starego miasta w Lanzo w Piemoncie
Podróże kulinarne to także okazja do zwiedzania, kiermasz w Lanzo, Piemont

Wizyta  w takim miejscu może być połączona ze zwiedzaniem okolicznych atrakcji turystycznych jak: stare miasto, muzea, kościoły, zamki. Sposób podróży kulinarnych to bardzo przyjemny i oryginalny sposób poznawania Włoch. Uczestnicząc w kiermaszach poznajemy nie tylko dziedzictwo kulinarne, ale również miejsca i okoliczności powstania danej potrawy.

W jaki sposób dowiadywać się gdzie i kiedy odbędą się kiermasze? Polecam wam zaprzyjaźniony portal Fuori Porta, który informuje o wszystkich tego tego typu imprezach w całych Włoszech. Za cel Fuori Porta stawia sobie opowiadać o Italii i jej tradycji, historii, sztuce a także o ludziach, którzy pracują z entuzjazmem i pasją.